"Als gastvrouw bij Blijf Groep zie ik de bewoners binnenkomen. Je ziet vaak dat iemand gebroken en verdrietig is. Als gastvrouw draag je bij aan het proces van de cliënt die langzamerhand weer opbloeit, zich prettig voelt en weerbaar is. Dat proces meemaken vind ik heel mooi."
Aicha
Gastvrouw Oranje Huis Flevoland - Gooi en Vechtstreek

“Ik zie cliënten opbloeien.”

Interview met Aicha, gastvrouw bij Blijf Groep

Kan je wat over jezelf vertellen?
“Ik ben Aicha en ik werk al ruim twee jaar als gastvrouw in het Oranjehuis in Almere. Voorheen heb ik ruim 35 jaar in de kinderopvang gewerkt. In 2012 ben ik met een Mbo-opleiding gestart omdat ik in de hulpverlening wilde werken. Ik heb heel bewust gezocht naar een baan in de vrouwenopvang.’

Wat doe je als gastvrouw?
“Het belangrijke wat wij doen is signaleren, kijken hoe bewoners zich voelen en checken of alles goed gaat. We gaan in gesprek als het niet goed gaat of schakelen op verzoek de  maatschappelijk werker in."

"Daarnaast organiseer ik activiteiten, bijvoorbeeld koffie-ochtenden en doe ik veiligheidschecks. Dan gaan we langs bij bewoners en kijken we of het schoon en opgeruimd is. Als het niet zo is, vragen we hoe dat komt. "

"Tijdens de koffieochtenden praten we met de cliënten. Ik merk dat wij, gastvrouwen, heel laagdrempelig zijn waardoor cliënten het gevoel hebben dat ze vrijuit kunnen praten. Bij de maatschappelijk werker vertellen ze ook veel maar dat contact is toch anders.”

Wat vind je van het werk dat je doet?
“Als gastvrouw bij Blijf Groep zie ik de bewoners binnenkomen. Je ziet vaak dat iemand gebroken en verdrietig is. Als gastvrouw draag je bij aan het proces van de cliënt die langzamerhand weer opbloeit, zich prettig voelt en weerbaar is. Dat proces meemaken vind ik heel mooi."

"Als gastvrouw probeer ik steeds te anticiperen op de behoefte van de cliënt. Bij Blijf Groep proberen we de volledige persoon te zien en bij te dragen aan zijn of haar zijn bloei. Op dit moment loop ik ook mee met een SPW-er. Op deze manier kan ik meer diepgang in mijn werk aanbrengen en mijn cliënten nog beter helpen.”

"Ik houd van de afwisseling Eigenlijk kun je het net zo druk maken als je zelf wilt. Ik ben altijd bezig met het bedenken van nieuwe activiteiten omdat ik zo enthousiast bent."

Mijn doel
“De rol van gastvrouw is bij Blijf Groep heel belangrijk maar ik heb toch het gevoel dat er iets meer in mij zit dan alleen het verlenen van praktische hulp. Mijn droom, mijn doel is om de opleiding Social Work te gaan doen en als hulpverlener bij Blijf Groep aan de slag te gaan.”

"Huiselijk geweld staat nooit op zichzelf maar is onderdeel van complexe problematiek. Op een gegeven moment ontstaat er een plaatje; met die rode draad in handen kun je cliënten beter helpen."
Stijn
Maatschappelijk werker

"Huiselijk geweld staat nooit op zichzelf"

Interview met Stijn, maatschappelijk werker bij Blijf Groep

Rode draad
“Voordat ik bij Blijf Groep kwam, heb ik met verstandelijk beperkten gewerkt en was ik actief in de schuldhulpverlening. Wat me aanspreekt bij Blijf Groep is dat je mensen intensief begeleidt en helpt met allerlei problemen. Huiselijk geweld staat nooit op zichzelf maar is onderdeel van complexe problematiek. Op een gegeven moment ontstaat er een plaatje; met die rode draad in handen kun je cliënten beter helpen.”

Sterke mensen in moeilijke periode
“De levensverhalen van cliënten raken mij. Mijn eerste cliënt was een vrouw van mijn leeftijd die heel angstig en getraumatiseerd binnenkwam. Nu is het een zelfstandige en sterke vrouw met een fulltime baan en trotse moeder van een zoon. Daar doe je het voor.”

m/v
“Toen ik solliciteerde, realiseerde ik me niet dat bij Blijf Groep vooral vrouwen werken. In de praktijk blijkt dat voor alle maatschappelijk werkers geldt dat je pas goede hulp kunt verlenen, als je het vertrouwen wint van je cliënt. Het lukt mij vaak om een goede band op te bouwen met de cliënten ondanks dat ik een man ben. Mannelijke maatschappelijk werkers zijn zeker welkom bij ons.”

"Mensen in mijn omgeving zijn verbaasd als ik mijn werk bij Blijf Groep “leuk” noem omdat het in hun beleving vooral zwaar is. Maar ik krijg juist energie van het geweld thuis bespreekbaar maken en het taboe doorbreken omdat het cliënten echt verder helpt."
Eveline
Maatschappelijk werker

Het taboe doorbreken helpt cliënten echt verder”

Interview met Eveline, maatschappelijk werker bij Blijf Groep

"Van jongs af aan wil ik mensen helpen. Als puber wist ik al dat ik met slachtoffers van huiselijk geweld zou gaan werken of met meiden die in handen vallen van lover boys. Tijdens mijn studie Social Work aan de HVA heb ik de minor huiselijk geweld en seksuele kindermishandeling gevolgd. Tijdens deze minor kwam ik erachter dat ik niet in een gezonde relatie zat met mijn toenmalige vriend. Dit was destijds confronterend, maar ook heel helpend. Door het bespreekbaar te maken met anderen heb ik voor mezelf gekozen en kon ik een punt zetten achter de relatie."

Geweld bespreekbaar maken
"Na mijn studie heb ik onder andere als vrijwilliger gewerkt bij het steunpunt huiselijk geweld in Amstelveen en ben ik mantelzorgconsulent geweest in Haarlem. In mei 2019 ben ik begonnen bij Blijf Groep."

Mensen in mijn omgeving zijn verbaasd als ik mijn werk bij Blijf Groep “leuk” noem omdat het in hun beleving vooral zwaar is. Maar ik krijg juist energie van het geweld thuis bespreekbaar maken en het taboe doorbreken omdat het cliënten echt verder helpt. Dat vind ik zo waardevol aan mijn werk. Dat neemt niet weg dat ook ik de balans in mijn werk heb moeten vinden en dat de eerste maanden best pittig zijn geweest."

Ruimte voor ontwikkeling
"Als ik terugkijk op mijn eerste jaar bij Blijf Groep dan zie ik mijn eigen ontwikkeling. Ik voel me veilig en vrij in het team dat mij ook de kans geeft om te groeien en te leren. Je leert wel te relativeren; je gaat beter het onderscheid maken tussen het leven van de cliënt en je eigen leven. De trainingen van Blijf Groep en zeker ook de gesprekken met de inhoudelijk begeleiders zijn heel waardevol en houden me scherp. Soms heb je toch last van een tunnelvisie of word je teveel meegezogen in een casus. Waar ik nog aan werk is het besef dat de cliënt uiteindelijk zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar leven en niet ik."

Ambulant versus residentieel
"Ik heb bij Blijf groep na een half jaar bewust gekozen voor ambulant. Ik vind het heel mooi om af en toe even mee te lopen op het levenspad van een cliënt en eruit te stappen als zijn of haar leven weer stabiel is. In Haarlem hebben we geen SJD-er en bij residentieel moeten de maatschappelijk werkers veel praktische zaken oppakken zoals het aanvragen van een uitkering of de schuldsanering. Dat vind ik niet de leukste kant van het werk. Bij ambulant ga je direct naar de kern van het probleem van de cliënt."

Over tien jaar
"Over tien jaar heb ik misschien wel kinderen. Ik vraag me af hoe ik dan reageer op kindermishandeling. Hoe dan ook blijft de balans tussen privé en werk belangrijk. Eigenlijk zie ik mezelf over tien jaar nog wel bij Blijf Groep. Trainingen geven vind ik heel leuk. Niet alleen intern maar ook extern om Blijf Groep te ‘verkopen’. Mijn tijd 50/50 verdelen tussen hulpverlenen en trainingen geven lijkt me ideaal."