"Als gastvrouw bij Blijf Groep zie ik de bewoners binnenkomen. Je ziet vaak dat iemand gebroken en verdrietig is. Als gastvrouw draag je bij aan het proces van de cliënt die langzamerhand weer opbloeit, zich prettig voelt en weerbaar is. Dat proces meemaken vind ik heel mooi."
Aicha
Gastvrouw Oranje Huis Flevoland - Gooi en Vechtstreek

“Ik zie cliënten opbloeien.”

Interview met Aicha, gastvrouw bij Blijf Groep

Kan je wat over jezelf vertellen?
“Ik ben Aicha en ik werk al ruim twee jaar als gastvrouw in het Oranjehuis in Almere. Voorheen heb ik ruim 35 jaar in de kinderopvang gewerkt. In 2012 ben ik met een Mbo-opleiding gestart omdat ik in de hulpverlening wilde werken. Ik heb heel bewust gezocht naar een baan in de vrouwenopvang.’

Wat doe je als gastvrouw?
“Het belangrijke wat wij doen is signaleren, kijken hoe bewoners zich voelen en checken of alles goed gaat. We gaan in gesprek als het niet goed gaat of schakelen op verzoek de  maatschappelijk werker in."

"Daarnaast organiseer ik activiteiten, bijvoorbeeld koffie-ochtenden en doe ik veiligheidschecks. Dan gaan we langs bij bewoners en kijken we of het schoon en opgeruimd is. Als het niet zo is, vragen we hoe dat komt. "

"Tijdens de koffieochtenden praten we met de cliënten. Ik merk dat wij, gastvrouwen, heel laagdrempelig zijn waardoor cliënten het gevoel hebben dat ze vrijuit kunnen praten. Bij de maatschappelijk werker vertellen ze ook veel maar dat contact is toch anders.”

Wat vind je van het werk dat je doet?
“Als gastvrouw bij Blijf Groep zie ik de bewoners binnenkomen. Je ziet vaak dat iemand gebroken en verdrietig is. Als gastvrouw draag je bij aan het proces van de cliënt die langzamerhand weer opbloeit, zich prettig voelt en weerbaar is. Dat proces meemaken vind ik heel mooi."

"Als gastvrouw probeer ik steeds te anticiperen op de behoefte van de cliënt. Bij Blijf Groep proberen we de volledige persoon te zien en bij te dragen aan zijn of haar zijn bloei. Op dit moment loop ik ook mee met een SPW-er. Op deze manier kan ik meer diepgang in mijn werk aanbrengen en mijn cliënten nog beter helpen.”

"Ik houd van de afwisseling Eigenlijk kun je het net zo druk maken als je zelf wilt. Ik ben altijd bezig met het bedenken van nieuwe activiteiten omdat ik zo enthousiast bent."

Mijn doel
“De rol van gastvrouw is bij Blijf Groep heel belangrijk maar ik heb toch het gevoel dat er iets meer in mij zit dan alleen het verlenen van praktische hulp. Mijn droom, mijn doel is om de opleiding Social Work te gaan doen en als hulpverlener bij Blijf Groep aan de slag te gaan.”

Powered by Emply